sábado, 3 de marzo de 2012

SER DONA AL SUD


El dimecres passat dia 29 de Febrer, vaig tindre l’honor d’acudir a una xerrada que es va celebrar en la Nau, a les 19:00h i m'agradaria compartir-la, espere que no vos moleste. Gràcies!

"LA CONCA DEL RIU JUBONES (EQUADOR): DONA, AIGUA I DESENVOLUPAMENT".

Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, ens presenten Fons Valencià per la Solidaritat una nova edició de la campanya “Ser dona al sud”.

Esta campanya de sensibilització té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les dones en països en vies de desenvolupament, acostant així a la societat valenciana el testimoni de dones i organitzacions que treballen al Sud pels seus drets i els se les seues comunitats i municipis.

Aquesta xerrada compta amb els testimonis de Melida Silva, Presidenta de la junta Parroquial d’Urdaneta i Vocal del Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, i Viviana Ugarte, Técnica del Consorcio.

Facebook Fons Valencià per la Solidaritat


La Conca hidrogràfica del Riu Jubones està ubicada al Sud Occidental de l’Equador, té una superfície de 4.353.96 Km2, una longitud de 180 km, i un cabdal mitjà anual de 49,8 m3/s, i compren el territori de les províncies de l’Azuay, Loja i El Oro.



El Consorcio  de la Cuenca del Rio Jubones (CCRJ), és per al Fons Valencià un soci estratègic en el desenvolupament dels seus fins i objectius a Equador. El Fons va iniciar la seua col·laboració amb el CCRJ en 2006, centrant-se en dos línies de treball: l’enfortiment institucional i la protecció dels recursos hídrics.
En 2011 i 2012 està en execució el projecte cofinannçat per la Generalitat Valenciana, “Aigua  governança”.

Amb els projectes executats i amb el que està en maexa, s’ha pogut donar suport i enfortir institucionalment el Consorcio del Rio Jubones i als seus membres (12 municipis, 3 governs provincials i 22 juntes parroquials), basant el procés en el coneixement per part de la població del medi i recursos hídrics de la conca i la participació dels membres del consorci en la gestió dels mateixos per mitjà de: la formació d’equips tècniques necessaris per a l’elaboració de polítiques de gestió ambiental; d’informació geogràfica; d’educació ambiental a les escoles per protegir i preservar l’entorn i els recursos naturals; de sensibilització a la població sobre el consum racional d’aigua;  i en definitiva la participació de la població en la protecció i preservació del seu entorn i recursos naturals.

Cal destacar com a iniciatives dutes a terme a la regió; la protecció física i biologica de 500 fonts d’aigua, reduint així la contaminació de l’aigua de les fonts i les malalties gastrointestinals de les famílies més vulnerables, fent-la òptima per al consum humà i l’ús de l’agrícola; el desenvolupament de 450 unitats productives agropecuàries per a famílies vulnerables, que aprofitant els recursos hídrics de la zona milloren la productivitat i producció agrària, asseguren la seguretat alimentària de 450 famílies i conserven les fonts; i la construcció de 40 latrines seues que milloren la higiene i sanitat de les comunitats, i la millora del medi ambient evitant les aigües residuals.

Amb aquestes iniciatives, es beneficiaran 450.000 persones de la regió, d’una forma directa o indirecta.
En aquest context pren una importància molt alta el tema del gènere.  Els estudis demostrem que el rol de les dones en la protecció i conservació de l’aigua és clau. Són en la majoria de les famílies elles, les quals es preocupen de la higiene de la llar i de la salut dels seus xiquets. Per tant, les dones tenen una alta sensibilitat per la qualitat de l’aigua i interessos forts en la seua protecció. A més a més, les dones són una part important en les organitzacions d’usuaris d’aigua, participen en les instàncies de cogestió, i lideren les organitzacions i prenen decisions en la gestió de l’aigua.

Com he dit abans un exemple d’ açò és Melida Silva que és la presidenta de la Junta Parroquial d’Urdaneta i Vocal del Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, ella ens explica que són molt poques dones les que presideixen un lloc important al seu país, que ella les anima, ja que, elles també ho poden fer. Viviana Ugarte, va ser regidora.

He volgut deixar aquest escrit perquè es una xerrada molt interessant de la qual, vaig aprendre molt. Estaran uns 15 dies per la província de València donant aquesta xerrada, la pròxima es demà diumenge dia 4 de març en Alfafara, en el Centre Social Mateta.

ESPERE QUE VOS AGRADE.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002595760166

DEBORA GILABERT I GARRIDO. GRUP F




2 comentarios:

  1. trankila k no molesta jajaj ara la pròxima volta avisa.....xcert com et vas enterar??

    ResponderEliminar
  2. M'ho va dir, el germà d'un amic, que és el que ho porta, una pena que m'ho diguera tard ja que va estar molt interessant. A l'altra!

    ResponderEliminar