domingo, 26 de febrero de 2012

LA IDONEÏTAT DE L’ENERGIA NUCLEAR


A les darreries de la dècada dels  anys 70 començaren a fer-se cada vegada més fortes les protestes en contra de la instal·lació de centrals nuclears al llarg de l’Estat espanyol.  
Al País Valencià vàrem tenir el referent de la central nuclear de Cofrents, que va centrar el nucli de protestes al territori valencià. 

La instal·lació d’una central d’aquestes característiques suposava la recerca de llocs molt concrets, poc habitats, amb molta aigua, aïllats dels grans centres de població, ..., que entre altres coses minimitzaren les protestes per la seua ubicació.





La societat d’aquesta època cada vegada anava demanant més i més recursos que feien necessàries unes noves formes de subministrament, entre elles l’elèctrica amb l’energia nuclear. Els referents europeus cap on mirava l’estat també així ho evidenciaven. França, era una potència amb capacitat nuclear que feia gal·la del seu poder. L’Estat espanyol, en aquell moment, va voler  seguir els mateixos passos, creant arreu del país deu centrals de nova construcció.

Passats més de trenta anys d’aquells fets, ara es torna a plantejar la idoneïtat d’aquest sistema de producció d’energia, principalment guiats pels desastres nuclears dels darrers anys com Chernòbil, Fukushima, innumerables fallides als sistemes de seguretat de diferents centrals, ... que han provocat més i més por en la societat.  A més, hem pogut assistir recentment a un nou debat sobre el magatzematge dels residus nuclears, ja que fins el moment els residus espanyols eren transportats fins a un magatzem francés, amb les elevades despeses que açò suposa.

Els grups ecologistes s’han cansat de dir que aquets tipus d’energia ja no és viable, i tenint en compte les característiques climàtiques peninsulars, les energies renovables podrien suplir de forma sobrada aquest tipus d’energia tant perillosa pel medi i per a les persones.    
  





      Dèbora Gilabert i Garrido. Grup F.


No hay comentarios:

Publicar un comentario