lunes, 2 de abril de 2012

PUJAR, PUJAR I PUJAR.




Com be varem escoltar l’altre dia anunciar al Govern Espanyol, la llum puja un 7% i el gas puja un 5%, açò suposa que un consumidor mitjà passarà a pagar 79,17€ al mes, que a l’any es un increment de 366,95€ més que en el 2007, segons consta en un estudi de l’organització de consumidors FACUA- consumidors en acció.
El gas fins el divendres passat costava una bombona de butà, 15,09€ ara paguem per ella 15,53€, que són 0,44 € més.

Sumant totes les pujades dels últims 5 anys la factura de la llum a sigut d’un 60%, aquestes pujades es realitzen seguint el dictat de les companyies elèctriques i l’organització FACUA, considera “poc visible” la “excusa que se segueix l’imperatiu d’una sentència del Tribunal Suprem que invalida la congelació de tarifes aprovada pel Govern del PSOE al 2011”
(El Pais 2-Abril-2012)



Navegant una mica més sobre aquest tema vegem en La Razón un titular que diu: COM AHORRAR MÉS D’UN 20% EN LA LLUM, de primera mà ens sorprèn aleshores continuem llegint, subtítol;  Malgrat la pujada d'un 7 per cent de la llum, amb només fer petits canvis, podrà pagar la mateixa quantitat o fins i tot uns 225 euros menys a l'any. D'aïllar degudament l'habitatge, l'estalvi serà major.

Continuem llegint...

Espanya és ja el tercer país on l’electricitat es més cara, segons Eurostat. Hi ha factors que fan que la nostra factura s’eleve un 46% són; impostos, primes, ajudes al carbó, pagar a la CNE(Comissió Nacional de l’Energia)...

L’escriptora de l'article és Belén Tobalina, aquest va ser escrit el 31 de Marz del 2012, en ell ens diu uns consells per a poder ahorrar, així que, ací van:

-“Stand by”; La il·luminació i el frigorífic són els veritables devoradors de kWh. Però primer de tot, el primer pas és apagar el «stand by». No és un assumpte insignificant. Deixar el DVD, el descodificador de la TDT o el rentavaixella en manera d'espera consumeix gairebé el triple d'electricitat que la refrigeració. Amb només apagar aquest botó, les famílies podran estalviar entre 18 i 20 euros a l'any, com van manifestar en el seu moment des del departament d'Estalvi i Eficiència Energètica del IDAE. De mitjana, si una família deixa tot el dia tres aparells electrònics d'entre 5 i 7 watts en «stand by», malbaratarà 1.280 kWh a l'any. Una opció és connectar-los a «lladres». També hi ha regletes intel·ligents que detecten si un aparell està en «stand by» i ho apaguen automàticament als tres minuts. I millor no deixi endollat el carregador del mòbil si no ho necessita, així evitarà perdre entre dos i tres euros a l'any.

- Il·luminació; Il·luminar l'habitatge suposa la cinquena part dels kWh que devorem, per la qual cosa tracta d'aprofitar la il·luminació natural. Per millorar aquest aprofitament, pinta les parets i sostres de color clar. Si substitueix les bombetes incandescents per lluminàries de baix consum estalviarà fins a un 80 per cent d'energia. És a dir, que amb canviar una bombeta per una eficient estalviarà 20,49 euros a l'any només amb que estigui cinc hores al dia encesa i si canvia tres, més de 60 euros. I si vol estalviar més, ja hi ha unes bombetes LED que duren mínim 100 anys i que estalvien un 92 per cent d'energia.


-Electrodomèstics; Malgrat la seva poca potència (200 watts enfront dels 2.000 d'un assecador) l'electrodomèstic que més electricitat devora és el frigorífic, 18%, segons el IDAE. Un consell pràctic és no ficar aliments calents en la nevera. Si deixa refredar un litre de crema en l'exterior abans de congelar-la evitarà tirar 0,10 euros. I si ha tret un aliment del congelador, descongeli-ho en la nevera, així tindrà guany gratuït de fred.

-Aïllament i climatització; La nostra llar és com una esponja, si rep calor ho absorbeix i ho acumula. Però entre el 25 i el 30 per cent de les necessitats de calefacció es perden. I si la seva llar té calefacció elèctrica la despesa serà important. En qualsevol cas, tenir un bon aïllament (com les dobles finestres) és clau, així com a la nit tancar les persianes a l'hivern per evitar pèrdues de calor. Només amb dotar a la llar d'un bon aïllament i doble finestra en una ciutat com Madrid, podrà reduir el consum de calefacció en un 45%, la qual cosa li suposaria pagar uns 400 euros menys a l'any.
A l'estiu, el més fàcil és fer ús de tendals i cortines i de corrents naturals croades obrint diverses finestres. De fet, es poden aconseguir estalvis del 30% en l'aire condicionat només amb instal·lar tendals en les finestres on més toca el sol i aïllant degudament murs i sostres. Temperatura idònia: 26 ºC. 
Una altra mesura és sol·licitar a la companyia elèctrica la tarifa de discriminació horària, amb ella podrà estalviar uns 50 euros a l'any.



Espere que consells us vinguen de bo, i la factura, encara que ens l’han pujat siga una mica més barateta, i amb eixe estalvi fer algun soparet en la família a l’estiu.



DÉBORA GILABERT I GARRIDO. GRUP F


No hay comentarios:

Publicar un comentario